Reitti

 Retken reitti perustuu muutamaan vaatimukseen, jotka olen asettanut sen mukaan, mitä tältä retkeltä ja vaelluksilta yleensäkin haluan.

   Ensimmäinen vaatimus on pysytellä mahdollisimman luonnontilaisilla alueilla. En halua retkellä törmätä yhteenkään hakkuuaukeaan tai ojitettuun suohon! En myöskään halua kuunnella liikenteen melua enkä jatkuvasti olla ylittämässä metsäautoteitä, mönkijä- tai kelkkauria maanteistä puhumattakaan. Käytännössä tämä vaatimus saa retken reitin kulkemaan pitkin Pohjois-Skandinavian luonnonsuojelu-alueita, joita onneksi löytyy varsin laajalti.

   Toisena vaatimuksena on etenemisen meininki. Mielestäni vaelluksella maiseman pitää vaihtua tiuhaan ja hommassa on oltava tekemisen tuntua!  Siispä retken reitti ei saa olla liian lyhyt, mutta ei tietysti liian pitkäkään, jotta retkestä ehtii nauttia eikä matkan tekemisellä polta itseään loppuun. 

   Viimeisenä vaatimuksena on pysytellä mahdollisimman suuri osa ajasta erämaassa. Toisin sanoen tavoitteena on tukeutua ulkopuoliseen huoltoon vain silloin, kun se on arvioitu välttämättömäksi olosuhteet ja varusteidenkuljetuskyky huomioiden. 

   Näillä vaatimuksilla retken reitti tulee kulkemaan oheiseen karttaan merkityllä alueella. Syksyn 2019 vietän Finnmarkissa ja Pohjois-Suomessa. Talven vaellan Pohjois-Ruotsin metsissä ja tuntureilla. Kevään ja kesän 2020 kuljen jälleen Finnmarkissa ja Pohjois-Suomessa. Etappeja retkellä on kaikkiaan 12. Etapit ovat pituudeltaan 2-5 viikkoa. Nykyisellä reittisuunnitelmalla matkaa kertynee reilut 2500km. Suunnitellusta reitistä huolimatta lopullinen reitti toki muodostuu vasta maastossa.

 

Huolto

   Retkellä huolto eli eväiden täydennys sekä varusteiden vaihto ja vaativampi korjaus suoritetaan matkan varrella olevissa kylissä eli huoltopisteissä etappien väleillä. Ennen retkeä lähetän kyliin valmiiksi postipaketteja, jotka sisältävät seuraavalla etapilla tarvittavia ruokatarvikkeita ja varusteita. Vietän kylien liepeillä useamman päivän, jolloin on aikaa kirjoittaa, huoltaa varusteita ja itseään sekä valmistautua seuraavaan etappiin. Toivottavasti näistä kylistä löytyy kunnollisia saunoja!

Varustus

   Vaellukseen liittyy varusteiden osalta monia haasteita. Ensiksi täytyy toki valita tarkoituksenmukaiset varusteet. Tämä tarkoittaa eri varusteiden kohdalla ominaisuuksien, luotettavuuden, hinnan ja painon sekä ympäristövaikutusten puntarointia koko retken ja kunkin etapin vaatimusten suhteen. Vaikka retki on pitkä ja vaativa, kaikkien varusteiden ei suinkaan tarvitse olla kalleimpia, mitä retkeilykaupoilla on tarjota. Pyrin valitsemaan retkelle ensisijaisesti sellaisia varusteita ja tuotemerkkejä, joista olen itse saanut hyviä kokemuksia ja jotka olen todennut käytännössä riittävän luotettaviksi.

 

   Näin pitkällä retkellä on myös otettava huomioon varusteiden kuluminen ja niiden rikkoutumisen todennäköisyys. Esimerkiksi saapaspareja ja suksensiteitä on oltava varalla useampia. Lisäksi on tehtävä varasuunnitelmia ja harjoituksia siltä varalta, että jokin kriittinen varuste kuten teltta tai suksi rikkoutuu. Neula, lanka, monitoimipihdit, ilmastointiteippi ja rautalanka kuuluvat perusvarustukseen yllättäviä MacGyver-tuokioita varten.

Ruoka

   Retkellä tarvittavan ruoan määrä huimaa päätä ja voi äkkiseltään kuultuna aiheuttaa vatsanväänteitä. Esimerkiksi, eväslistalla on yli 200kg kasviksia, 40kg jauhelihaa, 120 suklaalevyä ja 60 litraa mysliä!  Etappien eväslistat on suunniteltava huolella, jotta eväät kullakin etapilla riittävät eikä rinkkaan tai ahkioon kerry ylimäärin turhaa painoa. Ruokahuollossa tukeudun mahdollisuuksien mukaan luonnon antimiin. Erityisesti kalastus tulee olemaan merkittävässä roolissa ruokapannun täyttämisessä. Lisäksi syksyllä ja talvella pyrin hankkimaan lisäruokaa metsästämällä.

www.vuodenvaellus.fi. Kaikki oikeudet pidätetään.

Ota yhteyttä: erno@vuodenvaellus.fi

error: Content is protected !!