Mitä?

Unelma neljän vuodenajan suurvaelluksesta on jo vuosia hallinnut mielenmaisemaani kuin mahtava tunturi. Järkähtämättä se on pysynyt paikallaan muun maiseman muuttuessa ympärillä. Alussa pelkkä ajatuskin sen lähestymisestä hirvitti, niin luoksepääsemättömänä se kohosi kaukaisuudessa.

   Viime vuosien harjoitusreissut ja sadat päivät erämaassa ovat saaneet minut uskaltautumaan hiljalleen likemmäksi. Jalan ja suksin. Leiristä leiriin, nuotiolta nuotiolle. Keskiyön auringossa, syksyn sateissa ja sydäntalven pakkasissa. Oppien, keksien ja sopeutuen. Hurmioituen aina enemmän Pohjolan luonnosta ja eräelämän vapaudesta.

   Vuosien jälkeen seison nyt viimein tuolla haavemaailmani huipulla. Sieltä eteeni avautuu sumuisen haaveen sijasta kirkkaana ja todellisena elämäni eräseikkailu.

   Vuoden Vaellus on nimensä mukaisesti vuoden mittainen yhtäjaksoinen retki Pohjolan erämaissa. Vaellus suuntautuu Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisten osien syrjäisimmille seuduille. Vuoden aikana matkaa kertyy reilut 2500km. Retki jakaantuu etappeihin, jotka ovat pituudeltaan 2-5 viikkoa. Etappien välinen huolto tukeutuu reitin varrelle osuviin kyliin. Vaellan pääasiassa yksin, mutta osalle etapeista saan myös retkiseuraa. Pitkistä etäisyyksistä ja haastavista etapeista huolimatta retki ei ole suoritus, vaan elämys.

    Matkaa taitan jalkaisin rinkka selässä ja talvella hiihtäen ahkio kannoilla. Reittivalinnoilla pyrin pysymään teiden ja vaellusreittien ulkopuolella, missä ihmisen vaikutus luontoon on vähäisimmillään. Mukana kuljetettavan kuivamuonan kylkeen hankin lisuketta kalastamalla, metsästämällä ja marjastamalla. Lämmön lähteenä toimii puurajan alapuolella nuotio, tunturissa kaasu- tai bensiinikeitin. Olosuhteiden mukaan majoitun joko teltassa, laavukankaan suojassa, kuusen alla tai vain lumikuopassa tähtitaivaan alla.

     Matka alkaa elokuussa 2019. 

Miksi?

Miksi olla vuosi poissa ihmisten luota? Miksi uhrata valtavasti aikaa ja vaivaa retken eteen? Miksi altistaa itsensä kylmälle, nälälle väsymykselle ja muille pitkän retken epämukavuuksille viikosta ja kuukaudesta toiseen?

   Tärkein syy kaikille vaellusreissuilleni on kaipuu luontoon ja polttava halu elää rauhassa sen keskellä. Näin myös Vuoden Vaelluksen kohdalla. Pohjolan luonnon monimuotoisuus sekä sen tarjoamat loputtomat elämykset ja mahdollisuudet hurmaavat mielen aina uudestaan. Jokainen vuodenaika tarjoaa erilaisia elämyksiä ja haluan kokea ne kaikki. Vuoden mittaisessa reissussa innostavinta on saada tuntea aitiopaikalta vuodenaikojen muutokset. Eniten odotan kokevani pitkää talvea seuraavan kevään. Jäiden lähtö joista, muuttolintujen paluu ja elämää kuplivan Lapin kesän saapuminen ovat taatusti sykähdyttäviä kokemuksia.

   Toinen syy Vuoden Vaellukselle on päästä elämään yksinkertaista ”vaellusarkea”. Tähän kuuluvat jatkuva ulkona oleminen ja maiseman vaihtuminen, tunnelmalliset aamu- ja iltanuotiot, kalastus ja metsästys, fyysisesti raskaat päivät ja niitä seuraavat hyvin nukutut yöt sekä tietysti jatkuva läsnäolo luonnossa ja hetkessä. Vaellusarkeen liittyy valtava vapauden ja mielenrauhan tunne, joita en koe missään muualla kuin pitkillä vaellusretkillä kaukana kaikista ihmisen aikaansaannoksista. Pitkällä vaelluksella kellon, puhelimen, sähköpostin ja muut häiriötekijät voi unohtaa ja keskittyä elämään tässä ja nyt.

   Kolmas syy on puhdas seikkailunhalu ja haasteiden etsiminen tylsän kaupunkielämän vastapainoksi. Pitkälle vaellukselle on ominaista jatkuva ”positiivinen epävarmuus”, joka rikastuttaa elämää ja saa elämän tuntumaan elämisen arvoiselta. Kun tulevien tapahtumien ennustaminen on vaikeaa, on parasta vain keskittyä täysillä jokaiseen päivään ja hetkeen! Lisäksi yllättävissä tilanteissa ja ennakoimattomien haasteiden edessä nokkeluus ja luovuus joutuvat koetukselle. Tällä retkellä vuodenaikojen muutokset tuovat omaleimaisen ja mielenkiintoisen haasteensa vaellusarkeen.  Näiden lisäksi fyysiset ja psyykkiset haasteet ovat kokonaan uudella tasolla. Kokonaisuudessaan haaste on siis valtava ja sitä suuremmalla innolla tartun siihen ja laitan itseni likoon!

www.vuodenvaellus.fi. Kaikki oikeudet pidätetään.

Ota yhteyttä: erno@vuodenvaellus.fi

error: Content is protected !!